Góry Olbrzymie, gdyż taką właśnie nazwę nosiły Karkonosze i Góry Izerskie do początków XIX wieku traktowane jako jedno pasmo, mają w sobie coś z bigosu. Wszystko jest w nich wymieszane: wpływy gospodarcze, kulturowe i polityczne — dziś po śląskiej stronie polskie, a niegdyś: czeskie, piastowskie, znowu czeskie, austriackie, pruskie i niemieckie. Karkonosze i Góry Izerskie stanowią ostoję Ducha Gór, gdzie jawa miesza się ze snem, a rzeczywistość z baśnią. Są jednym z najpóźniej poznanych europejskich regionów. Tajemnicze i pociągające. Aromatyczne jak długo warzony bigos. Odzwierciedleniem ich poplątanych dziejów jest regionalna kuchnia legendarnego władcy tej krainy — Ducha Gór.
Spis treści:
I. BIGOS Z GÓR OLBRZYMICH (Przemysław Wiater)
II. GÓRY W GĘBIE (Piotr Gryszel)
1. Pochodzenie kuchni karkonoskiej
2. Bez zupy się nie obędzie
3. Bez ziół ubogi stół
4. Serowe szaleństwo
5. Ziemniaczana rewolucja
6. W kiełbasianym raju
7. Placek z kruszonką i inne słodkości
8. Napitki nie tylko wyskokowe
9. Festiwal Smaków Liczyrzepy
10. Karkonoska Marka Lokalna
11. Jeleniogórska książka kucharska (Emil Mendyk)
III. PRZEPISY KUCHNI KARKONOSKIEJ (Piotr Gryszel, Emil Mendyk)
Zupy i dania jednogamkowe
Dania warzywne i bezmięsne
Mięso i drób
Dania rybne
Wypieki i desery
Napoje
IV. POLECANE MIEJSCA, DANIA I PRODUKTY
PRZEPISY — wykaz alfabetyczny
Piotr Gryszel, Emil Mendyk, Przemysław Wiater: "Kuchnia Ducha Gór, czyli smaki Karkonoszy". Wydawnictwo AD REM, Jelenia Góra 2020, Okładka twarda, format 17 x 20 cm, stron 320, rysunki