Publikacja niniejsza opiera się na książce "Asu Schmeckt'sDerhääme Grafschaft Glatzer Kochbuch" (Smacznie, jak niegdyś. Ksiązka kucharska hrabstwa kłodzkiego), do której przepisy zebrała Elfriede Rathmann, urodzona w Nesselgrud-Pohldorf (obecnie Pokrzywno). Do umożliwienia wydania jej w języku polskim, zmarła w roku 2021 pani Rathmann, jeszcze za swego życia upoważniła księdza Franza Junga, ostatniego wielkiego dziekana kłodzkiego. Realizacja polskiej edycji jest efektem osobistego zaangażowania w prace nad nią Renaty Czaplińskiej, właścicielki Skansenu Gottwaldówka w Kątach Bystrzyckich oraz jej córki Kariny Fuglińskiej, właścicielki Izby Regionalnej Skowronki w Radichowie.
We wstępie do oryginału z roku 1991, poświęconego wdzięcznej pamięci wszystkich matek z hrabstwa, Elfriede Rathmann napisała:
"Każdy kraj posiada książkę kucharską ze swoimi specjałami. Ślązacy i mieszkańcy dawnego hrabstwa kłodzkiego mieli wiele wspólnych dań, ale większość przepisów dopasowana była do naszej specyfiki. Hrabstwo kłodzkie otaczają zalesione góry. Z darów pól i lasów przyrządzano wyraziste, pożywne i smaczne potrawy. Na niedziele, święta i szczególne uroczystości, jak odpusty czy świniobicia, rodzinie i gościom podawano specjalne napoje i dania. Wielokrotnie proszono mnie o przepisy z naszej dawnej ojczyzny. Dzięki pomocy rodaków, po apelu opublikowanym w "Grafschafter Boten" powstał niniejszy zbiór. W niektórych przepisach brak informacji o miarach - należy po prostu nieco poeksperymentować. Dziękuję wszystkim, którzy mnie wspierali i dodawali otuchy w pisaniu książki. Poprzez nią chciałabym sprawić, aby potrawy z dawnego hrabstwa kłodzkiego nie popadły w zapomnienie, a nowe pokolenia mogły je wypróbować i poczuć ich smak."
"Książka kucharska hrabstwa kłodzkiego. Asu Schmeckt'sDerhääme Grafschaft Glatzer Kochbuch". Wydawnictwo PressForum, Polanica-Zdrój 2022. Okładka twarda ze złoceniami i złoconymi okuciami, format 13 x 20 cm, stron 208, czarno-białe ilustracje