„Oddajemy dzisiaj do rąk czytelnika książkę, która wprowadzi go w meandry kuchni jeleniogórskiej sprzed z górą trzystu lat i choć pod względem wyrafinowania nie jest to może De re coquinaria, książka kucharska przypisywana wielkiemu rzymskiemu smakoszowi Apicjuszowi, to jednak wynika z niej wprost, że jeleniogórzanie okresu baroku lubili dobrze zjeść, i że, jeśli idzie o zróżnicowanie smaków, wcale nie odbiegali tak bardzo od Rzymian.”
Józef Zaprucki
Spis treści:
- Wstęp
- Ab ovo ad mala. Słowo od tłumacza
- Rodzina Christopha Jacoba Preidla juniora, jego książka kucharska i zasady jej edycji
- Rodzina Preidlów w Jeleniej Górze
- Koch-Buch Ch.J. Preidla
- Zasady edycji
- Słownik miar uzytych w Koch-Buchu
- Książka kucharska
- Skorowidz potraw i składników
Christoph Jacob Preidl junior [red. Ivo Łaborewicz]: "Osiemnastowieczny receptariusz kulinarny z Jeleniej Góry". Wydawnictwo Ad Rem, Jelenia Góra 2022. Okładka twarda, format 17 x 24 cm, stron 244, pojedyncze kolorowe ilustracje