Opracowanie poświęcone wrocławskiej gastronomii w latach 1957–1970, w którym czytelnik znajdzie informacje o jej strukturze, typach funkcjonujących zakładów oraz ich umiejscowieniu na terenie Wrocławia. Autor pisze również o prowadzonej przez lokale działalności rozrywkowej oraz przedstawia jadłospisy, opisuje też różne problemy z klientelą (gastronomiczne miscellanea). Wszystko to zostało ukazane na tle ówczesnych przemian społeczno-politycznych i kulturalnych zachodzących w kraju oraz z uwzględnieniem lokalnej specyfiki wrocławskiej. Książka została opatrzona indeksem osób oraz wykazem lokali gastronomicznych działających we Wrocławiu w omawianym okresie, na uwagę zasługują również ilustracje znakomicie uzupełniające treść opracowania.
Spis treści
Rozdział I
Unormowania prawne
- Regulacje prawne władz centralnych dotyczące gastronomii
- Uregulowania prawne administracji lokalnej
Rozdział II
Wrocławskie Zjednoczenie Przedsiębiorstw Handlowych
- Różne formy działalności statutowej
- Rewindykacja lokali
- Zyski i straty przedsiębiorstw gastronomicznych
Rozdział III
Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne „Wschód”
Rozdział IV
Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne „Zachód”
Rozdział V
Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne „Kawiarnie”
Rozdział VI
Zakłady Gastronomiczne „KDM” i Zakłady Gastronomiczne „Ratuszowa”
- Zakład Gastronomiczny „Ratuszowa”
- Restauracja i kawiarnia „Ratuszowa”
- Winiarnia „Bachus”
- Bar „Żak”
- Zakład Gastronomiczny „KDM”
- Restauracja „KDM”
- Kawiarnia „Stylowa”
Rozdział VII
Gastronomiczna Spółdzielnia Inwalidów
Rozdział VIII
Przedsiębiorstwo „Barów Mlecznych”
Rozdział IX
Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne „Bary Samoobsługowe”
- Legendarne „Tempo” – bar typu czeskiego
- „Barbara” – pierwszy we wrocławiu bar typu szwedzkiego
- „Wiking”
- „Pod Sokołem”
- Varia
Rozdział X
Lokale na Starym Mieście
- „Egzotyczna”
- „U Dreptaków”
- Wzgórze Partyzantów
- Gastronomia w instytucjach użyteczności publicznej
- Kluby
- Kawiarnia w Klubie Międzynarodowej Prasy i Książki
- Klub Dziennikarza
- Klub Lekarza (Dom Lekarza)
- Lokale w klubie Naczelnej Organizacji Technicznej
- Klub Związków Twórczych
- Lokale w siedzibie Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Radzieckiej
- Inne lokale staromiejskie
Rozdział XI
Gastronomia w peryferyjnych osiedlach
Rozdział XII
Kawiarnie młodzieżowe i studenckie
- „Piwnica Świdnicka”
- „Pałacyk”
Rozdział XIII
Restauracje i kawiarnie w hotelach
- Hotele Centralnego Zarządu Przedsiębiorstw Usługowych „Orbis”
- Kawiarnia „Monopol”
- Restauracja „Monopol” w głównym budynku hotelu
- Hotel „Panorama”
- Restauracje w hotelach miejskich
- Restauracja hotelu „Polonia”
- Hotel „Grand”
- Hotel „Europejski”
- Varia
Rozdział XIV
Lokale na dworcach kolejowych i autobusowych
- Dworzec Główny
- Dworzec Świebodzki
- Dworzec Nadodrze
- Odrzańskie Zakłady Gastronomiczne
Rozdział XV
Gastronomia sezonowa
- Gastronomia na kąpieliskach i kempingach
- Lody na ulicach i saturatory
- Wózki i rożny z parówkami, kiełbaskami i rybami
- Ogródki letnie
- Gastronomia podczas imprez masowych
Rozdział XVI
Jadłospisy i specjalności zakładów gastronomicznych
- Jadłospisy
- Kuchnia jarska i ryby
- Kuchnia dietetyczna
- Braki w asortymencie
- Ceny i cenniki potraw
- Jadłospisy papierowe
Rozdział XVII
Działalność rozrywkowa w zakładach gastronomicznych
- Rozrywka w lokalach gastronomicznych – kabarety, występy artystyczne, gry towarzyskie
- Pokazy mody
- Zabawy sylwestrowe i karnawałowe
- Andrzejki, „Józefinki”, „Śledzik”
Rozdział XVIII
Konkursy
- Ogólnopolski Konkurs o „Srebrną Patelnię”
- Wrocławski konkurs „Czysto, smacznie, uprzejmie”
- Konkursy różne
Rozdział XIX
Stołówki zakładowe i studenckie
- Stołówki zakładowe
- Stołówki studenckie
Rozdział XX
Nieprawidłowości
- Zawód – kelner
- Skargi na obsługę, jakość potraw oraz stan higieniczny personelu i lokali
- Oszustwa na wadze i recepturze
- Zawyżanie cen
- Kontrole zewnętrzne
- Problemy z kawą
- Niegospodarność
- Braki w zaopatrzeniu
- Za mało warzyw i owoców
Rozdział XXI
Gastronomia i Temida
- Na bakier z prawem
- Kradzieże i włamania
- Przestępstwa przeciwko dniom bezmięsnym i przepisom antyalkoholowym
- Walka ze spekulacją
- Kradzieże i oszustwa – na konsumencie i na personelu
- Awantury z personelem
- Zakłócanie porządku
- Stosunki pracownicze
Rozdział XXII
Gastronomiczne miscellanea
- Prywatne lokale gastronomiczne oraz zakłady w systemie agencyjnym
- Bary zależne, bary typu bistro
- Piwiarnie i pijalnie piwa
- Sklepy garmażeryjne, owocarnie
- Wrocławskie cukiernie
- Smażalnie
- Pochwały
- Gastronomiczne absurdy
- Współzawodnictwo pracy i zobowiązania
- Ludzie wrocławskiej gastronomii
- Godziny otwarcia lokali
- Wykształcenie pracowników gastronomii – nauka, szkolenia, kursy
- Przeciwdziałanie alkoholizmowi
- Gastronomiczna obyczajowość
- „1961 – rok gastronomiczny”
- Akcja „Usługi do naprawy”
- Kiermasze świąteczne
- Sprzedaż na wynos
- Sezon turystyczny
- Neony
- Stołowizna
- Próby naprawy wrocławskiej gastronomii
- Varia
Zakończenie
Bibliografia
Spis ilustracji
Spis tabel
Słownik nazw ulic i placów (1957–2019)
Indeks osób
Aneks
Nota biograficzna
Romuald M. Łuczyński: "Gastronomia wrocławska w czasach małej stabilizacji (1957-1970). Oficyna Wydawnicza Atut, Wrocław 2020. Okładka miękka, format 16 x 23 cm, stron 598, czarno-białe ilustracje.