Wyszukiwarka

 

Cieszymy się, że trafiliście Państwo na stronę Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej. Chcielibyśmy zachęcić również do częstych odwiedzin naszej głównej witryny poświęconej atrakcjom polskich, czeskich i niemieckich Sudetów:

 

Serwis Turystyczny
NaszeSudety.pl

Polecamy Państwa uwadze nasz nowy dział, zatytułowany "Promocje i wyprzedaże", w którym oferujemy między innymi mapy i przewodniki po obniżonej cenie (kilkaset pozycji!) oraz wydawnictwa w promocyjnych cenach

 

Większość map w cenie 3 zł, większość przewodników oferujemy w cenie 5 zł!

Wizyt:
Dzisiaj: 112Wszystkich: 779215

Gastronomia wrocławska w czasach małej stabilizacji (1957-1970)

Cena:52.10
Do koszyka
masz pytania?

     Opracowanie poświęcone wrocławskiej gastronomii w latach 1957–1970, w którym czytelnik znajdzie informacje o jej strukturze, typach funkcjonujących zakładów oraz ich umiejscowieniu na terenie Wrocławia. Autor pisze również o prowadzonej przez lokale działalności rozrywkowej oraz przedstawia jadłospisy, opisuje też różne problemy z klientelą (gastronomiczne miscellanea). Wszystko to zostało ukazane na tle ówczesnych przemian społeczno-politycznych i kulturalnych zachodzących w kraju oraz z uwzględnieniem lokalnej specyfiki wrocławskiej. Książka została opatrzona indeksem osób oraz wykazem lokali gastronomicznych działających we Wrocławiu w omawianym okresie, na uwagę zasługują również ilustracje znakomicie uzupełniające treść opracowania.

 

Spis treści

Rozdział I

Unormowania prawne

  1. Regulacje prawne władz centralnych dotyczące gastronomii
  2. Uregulowania prawne administracji lokalnej

Rozdział II

Wrocławskie Zjednoczenie Przedsiębiorstw Handlowych

  1. Różne formy działalności statutowej
  2. Rewindykacja lokali
  3. Zyski i straty przedsiębiorstw gastronomicznych

Rozdział III

Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne „Wschód”

Rozdział IV

Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne „Zachód”

Rozdział V

Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne „Kawiarnie”

Rozdział VI

Zakłady Gastronomiczne „KDM” i Zakłady Gastronomiczne „Ratuszowa”

  1. Zakład Gastronomiczny „Ratuszowa”
  2. Restauracja i kawiarnia „Ratuszowa”
  3. Winiarnia „Bachus”
  4. Bar „Żak”
  5. Zakład Gastronomiczny „KDM”
  6. Restauracja „KDM”
  7. Kawiarnia „Stylowa”

 

Rozdział VII

Gastronomiczna Spółdzielnia Inwalidów

Rozdział VIII

Przedsiębiorstwo „Barów Mlecznych”

Rozdział IX

Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne „Bary Samoobsługowe”

  1. Legendarne „Tempo” – bar typu czeskiego
  2. „Barbara” – pierwszy we wrocławiu bar typu szwedzkiego
  3. „Wiking”
  4. „Pod Sokołem”
  5. Varia

Rozdział X

Lokale na Starym Mieście  

  1. „Egzotyczna”
  2. „U Dreptaków”
  3. Wzgórze Partyzantów
  4. Gastronomia w instytucjach użyteczności publicznej
  5. Kluby
  6. Kawiarnia w Klubie Międzynarodowej Prasy i Książki
  7. Klub Dziennikarza
  8. Klub Lekarza (Dom Lekarza)
  9. Lokale w klubie Naczelnej Organizacji Technicznej
  10. Klub Związków Twórczych
  11. Lokale w siedzibie Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Radzieckiej
  12. Inne lokale staromiejskie

Rozdział XI

Gastronomia w peryferyjnych osiedlach

Rozdział XII

Kawiarnie młodzieżowe i studenckie

  1. „Piwnica Świdnicka”
  2. „Pałacyk”

Rozdział XIII

Restauracje i kawiarnie w hotelach  

  1. Hotele Centralnego Zarządu Przedsiębiorstw Usługowych „Orbis”
  2. Kawiarnia „Monopol”
  3. Restauracja „Monopol” w głównym budynku hotelu
  4. Hotel „Panorama”
  5. Restauracje w hotelach miejskich
  6. Restauracja hotelu „Polonia”
  7. Hotel „Grand”
  8. Hotel „Europejski”
  9. Varia

Rozdział XIV

Lokale na dworcach kolejowych i autobusowych  

  1. Dworzec Główny
  2. Dworzec Świebodzki
  3. Dworzec Nadodrze
  4. Odrzańskie Zakłady Gastronomiczne

Rozdział XV

Gastronomia sezonowa

  1. Gastronomia na kąpieliskach i kempingach
  2. Lody na ulicach i saturatory
  3. Wózki i rożny z parówkami, kiełbaskami i rybami
  4. Ogródki letnie
  5. Gastronomia podczas imprez masowych

Rozdział XVI

Jadłospisy i specjalności zakładów gastronomicznych

  1. Jadłospisy
  2. Kuchnia jarska i ryby
  3. Kuchnia dietetyczna
  4. Braki w asortymencie
  5. Ceny i cenniki potraw
  6. Jadłospisy papierowe

Rozdział XVII

Działalność rozrywkowa w zakładach gastronomicznych  

  1. Rozrywka w lokalach gastronomicznych – kabarety, występy artystyczne, gry towarzyskie
  2. Pokazy mody
  3. Zabawy sylwestrowe i karnawałowe
  4. Andrzejki, „Józefinki”, „Śledzik”

Rozdział XVIII

Konkursy  

  1. Ogólnopolski Konkurs o „Srebrną Patelnię”
  2. Wrocławski konkurs „Czysto, smacznie, uprzejmie”
  3. Konkursy różne

 

Rozdział XIX

Stołówki zakładowe i studenckie

  1. Stołówki zakładowe
  2. Stołówki studenckie

Rozdział XX

Nieprawidłowości

  1. Zawód – kelner
  2. Skargi na obsługę, jakość potraw oraz stan higieniczny personelu i lokali
  3. Oszustwa na wadze i recepturze
  4. Zawyżanie cen
  5. Kontrole zewnętrzne
  6. Problemy z kawą
  7. Niegospodarność
  8. Braki w zaopatrzeniu
  9. Za mało warzyw i owoców

Rozdział XXI

Gastronomia i Temida  

  1. Na bakier z prawem
  2. Kradzieże i włamania
  3. Przestępstwa przeciwko dniom bezmięsnym i przepisom antyalkoholowym
  4. Walka ze spekulacją
  5. Kradzieże i oszustwa – na konsumencie i na personelu
  6. Awantury z personelem
  7. Zakłócanie porządku
  8. Stosunki pracownicze

Rozdział XXII

Gastronomiczne miscellanea  

  1. Prywatne lokale gastronomiczne oraz zakłady w systemie agencyjnym
  2. Bary zależne, bary typu bistro
  3. Piwiarnie i pijalnie piwa
  4. Sklepy garmażeryjne, owocarnie
  5. Wrocławskie cukiernie
  6. Smażalnie
  7. Pochwały
  8. Gastronomiczne absurdy
  9. Współzawodnictwo pracy i zobowiązania
  10. Ludzie wrocławskiej gastronomii 
  1. Godziny otwarcia lokali
  2. Wykształcenie pracowników gastronomii – nauka, szkolenia, kursy
  3. Przeciwdziałanie alkoholizmowi
  4. Gastronomiczna obyczajowość
  5. „1961 – rok gastronomiczny”
  6. Akcja „Usługi do naprawy”
  7. Kiermasze świąteczne
  8. Sprzedaż na wynos
  9. Sezon turystyczny
  10. Neony
  11. Stołowizna
  12. Próby naprawy wrocławskiej gastronomii
  13. Varia

Zakończenie

Bibliografia

Spis ilustracji

Spis tabel

Słownik nazw ulic i placów (1957–2019)

Indeks osób

Aneks

Nota biograficzna


Romuald M. Łuczyński: "Gastronomia wrocławska w czasach małej stabilizacji (1957-1970). Oficyna Wydawnicza Atut, Wrocław 2020. Okładka miękka, format 16 x 23 cm, stron 598, czarno-białe ilustracje.

Gastronomia wrocławska w czasach małej stabilizacji (1957-1970) - Cechy
Cechy
AutorRomuald M. Łuczyński
Okładkamiękka
Data wydania2020
Format16 x 23 cm
Ilość stron598
Stannowa
Wersjapolska

Polecamy także:

 

Komentarze

Komentarz
Ocena: